Warkocz z polędwiczki w boczku ze śliwkami

Dodany przez: Wanilia i Kardamon (więcej moich przepisów)

Warkocz z polędwiczki w boczku ze śliwkami
Warkocz z polędwiczki powinien znaleźć się na Waszym świątecznym stole. Wieprzowina, boczek, śliwki i żurawinowy sos razem tworzą wspaniałe danie. Warkocz z polędwicy dobrze smakuje na zimno i na gorąco! Polędwiczkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso naciąć wzdłuż ostrym nożem, tak aby powstały trzy paski złączone końcem. Nacięte oprószyć gruboziarnistą przyprawą do mięsa solą i pieprzem. Boczek pokroić na cieniutkie plasterki - wyjdzie około 12 sztuk. Owinąć dookoła każdy pasek, tak aby ściśle przylegał do mięsa. Następnie przeplatając paski zrobić warkocz koniec spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią. Oprószyć znów przyprawami z wierzchu. Między sploty warkocza powciskać delikatnie suszone śliwki. Całość włożyć do woreczka do pieczenia. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wsadzić na 2-3 godziny do lodówki. Po czym piec około 55 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć woreczek u samej góry i lekko zrumienić mięso. Przygotować sos żurawinowy: Masło rozgrzać na patelni. Oprószyć mąką i zasmażyć na złoty kolor. Do zasmażki cienkim strumieniem wlewać bulion drobiowy i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać konfiturę żurawinową. Doprawić do smaku solą i wymieszać. Upieczone mięso pokroić na grubsze plastry serwować z sosem.
Obejrzane: 951
Porcje: 6
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Warkocz z polędwiczki

  • 45 dkg polędwicy wieprzowej
  • 30 dkg boczku łuskanego
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa

Sos żurawinowy

  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 15 dkg konfitury żurawinowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Polędwiczkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso naciąć wzdłuż ostrym nożem, tak aby powstały trzy paski złączone końcem. Nacięte oprószyć gruboziarnistą przyprawą do mięsa solą i pieprzem.

Krok 2

Boczek pokroić na cieniutkie plasterki - wyjdzie około 12 sztuk. Owinąć dookoła każdy pasek, tak aby ściśle przylegał do mięsa. Następnie przeplatając paski zrobić warkocz koniec spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią. Oprószyć znów przyprawami z wierzchu.

Krok 3

Między sploty warkocza powciskać delikatnie suszone śliwki. Całość włożyć do woreczka do pieczenia. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wsadzić na 2-3 godziny do lodówki. Po czym piec około 55 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć woreczek u samej góry i lekko zrumienić mięso.

Krok 4

Przygotować sos żurawinowy: Masło rozgrzać na patelni. Oprószyć mąką i zasmażyć na złoty kolor. Do zasmażki cienkim strumieniem wlewać bulion drobiowy i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać konfiturę żurawinową. Doprawić do smaku solą i wymieszać. Upieczone mięso pokroić na grubsze plastry serwować z sosem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×