Wegańskie burgery dyniowo-ciecierzycowe z dipami z awokado i bakłażana

Dodany przez: IAdoreCinnamon (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1037
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

burgery:

  • 120 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 280 g puree z dyni
  • 1 puszka ciecierzycy, odsączonej
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 3 łyżki wody
  • 0.5 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 0.5 łyżeczki kurkumy
  • 0.25 łyżeczki kuminu
  • 0.25 łyżeczki kolendry
  • 0.25 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0.25 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • do smaku sól, pieprz

dipy i pozostałe składniki:

  • 1 szt dużego awokado
  • 6 ząbków czosnku
  • 0.5 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • do smaku sól, pieprz
  • 1 szt sporego bakłażana
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 0.25 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
  • 4 szt bułek do burgerów
  • 2 garście roszponki
  • 0.5 szt ogórka zielonego
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wodę połączyć z mielonym lnem, wymieszać i odstawić do lodówki na 15 minut. Płatki owsiane rozdrobnić w blenderze na mniejsze kawałki, ciecierzycę lekko zmiażdżyć. Wszystkie składniki, łącznie z lnianym jajkiem połączyć w misce i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, jeśli potrzeba. Z masy ulepić cztery duże i grube burgery, odstawić.

Krok 2

Awokado, 1/2 łyżeczki kuminu, 1 ząbek czosnku i 1 łyżkę soku z cytryny zblendować na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem i zblendować jeszcze raz/

Krok 3

Piekarnik nastawić na 180 C.- grzanie góra-dół.
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, przyprawić solą i pieprzem oraz skropić 1 łyżką oleju. Wstawić bakłażana i nieobrany czosnek (5 ząbków) do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut. Wyjąć czosnek i obrać. Bakłażana piec ponownie 20-30 minut do miękkości. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, obrać ze skóry i zblendować razem z czosnkiem, papryką wędzoną, resztą oleju i 1 łyżką soku z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem, jeśli trzeba.

Krok 4

W międzyczasie burgery usmażyć na oleju kokosowym z dwóch storn na rumiany kolor.
Ogórka pokroić na plastry, bułki przekroić na pół i zrumienić środek na suchej patelni. Na dolną bułkę nałożyć trochę dipu z bakłażana, roszponkę burger, awokado, plastry ogórka i na koniec jeszcze trochę dipu z bakłażana. przykryć górną bułką i wsadzić patyczka do szaszłyka, podawać.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×