Wegańskie kotlety dyniowo- jarmużowe
Składniki
- 100 g suchej kaszy gryczanej białej Melvit
- 0.5 szklanki lekko odgotowanego puree z dyni
- 0.5 szklanki wcześniej namoczonej i odgotowanej ciecierzycy
- 1 szt marchewka
- 2 ząbki czosnku
- duża garści drobno posiekanego jarmużu , wcześniej blanszowanego
- 0.5 pęczka świeżego koperku
- 1 łyżeczka curry
- 2-3 łyżek otrębów gryczanych Melvit
- 4-5 łyżek (wg potrzeby) mąki ryżowej
- 1 płaska łyżeczek różowej soli himalajskiej
- 1 szczpyta pieprzu Cayenne
- bułka tarta do obtoczenia kotlecików
- olej rzepakowy do smazenia
Przygotowanie:
Krok 1
Kasze gotujemy wg zaleceń producenta. Jarmuż myjemy, usuwamy łykowate części i lekko blanszujemy w osolonym wrzątku. Z kawałka dyni przygotowujemy puree.
Krok 2
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek kroimy na bardzo drobno. Koperek drobno siekamy.
Krok 3
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu. Mieszamy łyżką , by bardzo dokładnie połączyć składniki, by dobrze się zlepiły. Kolejno dodajemy otręby gryczane i mąkę ryżową. Jeśli masa jest zbyt płynna , dodajemy ciut więcej mąki.
Krok 4
Przyprawiamy do smaku curry, pieprzem kajeńskim i solą.
Formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej, następnie smażymy na bardzo gorącym oleju, tak by od razu uzyskać chrupki wierzch kotlecika
Krok 5
Kotlety po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.