Gołąbki w jarmużu
Składniki
GOŁĄBKI
- kilka liści jarmużu
- 1 szklanka ryżu
- 0.5 szklanki czerwonej fasoli
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
SOS
- 1 szklanka pomidorów z puszki
- 2 łyżki masła
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- sól
- cukier
Przygotowanie:
Krok 1
GOŁĄBKI
Ugotowany ryż, ugotowaną małą fasolę, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz przyprawy łączymy razem. Zawijamy w sparzone chwilkę liście jarmużu. Gotujemy na parze około 20 minut. Podajemy z sosem pomidorowym z gruboziarnistym pieprzem.
Krok 2
SOS
Przetarte pomidory dusimy na maśle około 10 - 20 minut - do wyparowania wody. Gdy sos odrobinę zgęstnieje, po upływie tego czasu, doprawiamy go do smaku. Dekorujemy talerz sosem i gruboziarnistym pieprzem. Układamy gołąbki.
Smacznego :)