Wielkanocne pierogi
Składniki
ciasto na pierogi
- 450 ml mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżka stopionego masła
- szczypta soli
farsz
- 220 g ugotowanej białej kiełbasy
- 250 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- smalec do smażenia
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Krok 2
Kiełbasę wyjąć z flaka i zmiksować razem z kapustą. Nie miksujemy na miazgę.
Krok 3
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu, dodać kiełbasę z kapustą. Chwilę poddusić, doprawić.
Krok 4
Ciasto wałkować podsypując mąką, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi.
Krok 5
Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować około 4-5 minut.
Krok 6
Następnie pierogi podsmażyć na złoty kolor z obu stron.