Wigilijne pierogi z pieczarkami
Składniki
składniki do zrobienia ciasta :
- 1 szklanka wrzątku
- 3 szklanki mąki pszennej
- 0.5 łyżeczki soli
farsz:
- 1 kg pieczarki
- 2 cebule
- 1 natka pietruszki
- 50 g żółtego sera
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Krok 1
Do miski wkładamy wszystkie składniki do zrobienia ciasta. Zagniatamy i odstawiamy na bok.
Krok 2
Pieczarki kroimy na male kawałki.
Krok 3
Cebule kroimy w kosteczkę, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i odstawiamy na 5 minut.
Krok 4
Kroimy drobno pietruszkę.
Krok 5
Cebule podsmażamy na złoty kolor i dodajemy pieczarki. Doprawiamy do smaku i dodajemy pietruszkę.
Smażymy do odparowania soku, ewentualnie odciskamy sok ręcznie.
Krok 6
Dodajemy starkowany ser i mieszamy.
Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 7
Nasze ciasto dzielimy na parę części i wałkujemy na cienkie placki.
Wycinamy kółka przy pomocy kubka.
Krok 8
Do każdego kółka wkładamy łyżkę farszu, zaginamy w pół i zlepiamy brzegi.
Krok 9
Pierogi wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy je przez 5 minut od momentu wypłynięcia ich na wierzch.
Krok 10
Pierogi podajemy polane tłuszczykiem ze smażoną cebulką.
Smacznego :)