Wigilijny barszcz z uszkami po mojemu

Dodany przez: Clauditte W. (więcej moich przepisów)

Wigilijny barszcz z uszkami po mojemu - czyli troszkę zmieniony przepis z podgrzybkami i wędzonym boczkiem.
Obejrzane: 909
Porcje: 8
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Przepis na barszcz z zakwasem

  • 2 szklanki zakwasu
  • 1 szt porcja rosołowa
  • 150 g skóry z wędzonego boczku
  • 1 szt duży burak
  • 1 szt duży ziemniak
  • 1 pęczek 1 duża marchewka, seler, pietruszka, por, cebula
  • 3 ząbki ząbki czosnku
  • 150 g mrożonych podgrzybków
  • 150 g mrożonych borowików
  • 5 szt ziarenek ziela angielskiego
  • 3 szt listki laurowe
  • 1 łyżeczka łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • soli himalajskiej
  • 1 łyżka majeranek

Uszka z grzybami- składniki

  • 6 dkg grzybów suszonych
  • 3 dkg czerstwej bułki
  • 2 dkg bułki tartej
  • 5 dkg cebuli
  • 2 dkg tłuszczu
  • sól i pieprz
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 1 szt jajko
  • 0.13 L wody
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

*ZAKWAS BURACZANY !!!
1 kg buraków
3 litry przegotowanej wody
kawałek skórki z razowego chleba
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru, soli

Buraki umyć, najlepiej wyszorować szczotką, obrać, opłukać, i pokrajać w plasterki lub zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Rozdrobnione buraki przełożyć do wyparzonego wrzącą wodą kamiennego naczynia, zalać zimną, przegotowaną wodą, dodać odrobinę cukru, soli, skórkę z razowego chleba i pokrajane ząbki czosnku. Naczynie przykryć gazą i postawić w temperaturze pokojowej. Po 4-5 dniach otrzymuje się zakwas buraczany. Nadaje się on po przecedzeniu do czerwonego barszczu, można go również używać jako orzeźwiający napój. Zakwas można przechowywać przez kilka tygodni. W tym celu po przecedzeniu zlać go do wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i ustawić w chłodnej piwnicy.
Tekst pochodzi z książki. KSIĄŻKA KUCHARSKA - Zofia Zawistowska. Wydawnictwo WARTA, Warszawa 1989, Wydanie VI; strona 80.

Przygotowanie barszczu:
Warzywa myjemy i obieramy. Ja pokroiłam je w małe i cienkie słupki. Zrobiłam tak ponieważ chciałam aby w moim barszczu znalazły się te wszystkie warzywa. To mój przepis i mój sposób na barszcz wigilijny. Do dużego garnka dodajemy 3 litry wody. Wkładamy mięso i gotujemy w zasadzie jak na rosół. Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Gdy warzywa zmiękną a mięso będzie ugotowane to wyjmujemy mięso. Dodajemy do zupy zakwas i zagotowujemy. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i łyżeczkę majeranku.

Krok 2

Grzyby dokładnie umyć, namoczyć na kilka godzin w wodzie, ugotować, tak aby zostało niewiele wywaru. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Odcedzić grzyby i wraz z bułką i cebulą przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać tartą bułkę, sól, pieprz i utrzeć. Z mąki przesianej na stolnicy, z jaj i wody zagnieść wolne ciasto jak na pierogi. Wywałkować cienko, pokroić na kwadratowe kawałki szerokości 3-4 cm, nałożyć nadzienie, złożyć każdy kwadrat po przekątnej, zlepić brzegi. Można oczywiście używać specjalnej foremki do wycinania z zlepiania uszek. Dwa rogi u podstawy trójkąta zlepić. Ugotować zaraz po uformowaniu w dużej ilości wody. Wybierać łyżką cedzakową, przelać gorącą wodą. Uszka nadają się również do zamrożenia. Wtedy gotować zamrożone, nie dopuszczając do tego aby woda przestała wrzeć.
Ja zamiast kwadratów zrobiłam faliste kółeczka foremką do ciasteczek :)

Tekst z książki. KUCHNIA POLSKA- Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1985; strona 319

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×