Wiosenna zapiekanka z makaronem, szpinakiem, szynką serrano i szparagami

Dodany przez: czosnekwpomidorach (więcej moich przepisów)

Ta zapiekanka to połączenie wielu moich wakacyjnych smaków. Szynka serrano, która przyjechała z Hiszpanii i ser old Amsterdam z Holandii, rzecz jasna. Do tego zielone pyszne szparagi, świeże liście szpinaku, pieczarki i gorgonzola. Zapraszam.
Obejrzane: 2167
Porcje: 3
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 250 g makaronu pełnoziarnistego świderki
  • 6 zielonych szparagów
  • 1 opakowanie liści szpinaku Fit&Easy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 200 g szynki serrano
  • 200 g sera old Amsterdam
  • 150 g pieczarek
  • 200 g cieciorki gotowanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 garście posiekanych świeżych listków oregano
  • 2 garście posiekanych listków bazylii
  • 100 g sera Gorgonzola
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie.

Krok 2

Szynkę serrano pokrój na mniejsze kawałki.
Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę.
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Szparagi umyj i odetnij zgrubiałe końcówki.
Ser gorngonzola pokrój w kostkę.

Krok 3

Do rondelka dodaj pomidory, oliwę z oliwek, 1 pokrojony w plasterki ząbek czosnku, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Po tym czasie zmiksuj sos. Dodaj świeże zioła i zamieszaj. Odstaw.

Krok 4

Szynkę podsmaż na suchej patelni. Zdejmij, gdy tłuszcz się wytopi.
Na tłuszczu z szynki podsmaż pieczarki. Dopraw je solą i pieprzem i zdejmij z patelni.
Na tej samej patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj pokrojony w plasterki ząbek czosnku i po chwili liście szpinaku. Smaż, aż zmniejszą swoją objętość. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Krok 5

Odcedzony makaron zmieszaj z sosem pomidorowym.

Krok 6

W naczyniu do zapiekania ułóż po kolei: porcję makaronu, szpinak, szynkę serrano, pieczarki, ser gorgonzola, szpinak i cieciorkę. Posyp połową sera old Amsterdam. Połóż drugą porcję makaronu, szparagi i posyp zapiekankę resztą sera Old Amsterdam. Przykryj naczynie do zapiekania folią aluminiową.

Krok 7

Piecz zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij folię aluminiową i piecz, aż ser na górze się roztopi i lekko zarumieni.
Podawaj od razu.
Smacznego.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×