Wołowina w sosie piwnym z żurawiną
Składniki
- 1 kg wołowiny
- 200 g boczku
- 300 g żurawiny
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 2 szklanki bulionu
- 2 cebule
- 1 łyżka pomidorowego koncentratu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka papryki
- 2 łyżki tymianku
- 3 liście laurowe
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso pokroić w dużą kostkę, boczek w słupki. Rozgrzać masło w garnku z podwójnym dnem. Podsmażyć mięso z boczkiem na wysokim ogniu, na brązowy kolor. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki, dodać do mięsa i zeszklić. Całość posypać mąką, wymieszać oraz zalać piwem i bulionem. Doprawić solą, pieprzem i papryką oraz dodać koncentrat pomidorowy, tymianek i liście laurowe. Dusić przez godzinę na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 2
Następnie dodać żurawinę i cukier, dalej dusić przez 1 i 1/2 godziny. Skosztować, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodać cukier jeżeli danie jest za kwaśne.
Smacznego.