Wytrawna tarta z łososiem

Dodany przez: Kardamon & Bazylia-culinary travels (więcej moich przepisów)

Wytrawna tarta z łososiem smakuje jak z bajki. Aksamitny serek ricotta z jarmużem i natką pietruszki rozpływa się w ustach. Pyszna kompozycja warzyw i ryby. Wytrawna tarta z łososiem zadowoli niejednego łakomczucha.
Obejrzane: 824
Porcje: 8
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 200 g serka ricotta
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g jarmużu i natki pietruszki
  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 łyżeczki nasion czarnuszki
  • 9 pomidorków koktajlowych
  • listków bazylii
  • sól
  • pieprz

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Usypać wzgórek z mąki i zrobić w nim wgłębienie.
Włożyć w nie masło (pokrojone w kostkę, lekko zmiękczone), wsypać drobnoziarnistą sól, cukier i wbić jajko. Wymieszać palcami i połączyć składniki na gładką masę.
Powoli zgarniać mąkę - ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję.
Wlać zimne mleko i delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta.
Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto (odpychając je od siebie 4-5 razy), aż będzie gładkie.
Ugnieść z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto piec w piekarniku około 25 minut w temp 180 stopni.

Krok 2

NADZIENIE:

SKŁADNIKI:
- 200 g serka typu ricotta (ja używałam serka ricotta z OSM Skarszewy- przepyszny)
- 1 jajko
- 3-4 łyżeczki mąki pszennej
- 150 g drobno posikanej zieleniny: jarmuż, natka pietruszki i kilka listków świeżej bazylii
- 100 g łososia wędzonego
- przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny
- 2 łyżeczki nasion czarnuszki

Krok 3

PRZYGOTOWANIE:
Serek risotta wymieszać z jajkiem, posiekanymi ziołami przy pomocy miksera. Dodać mąkę
oraz około 50 g drobno posiekanego łososia. Wymieszać delikatnie łyżką. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Dodać 2 łyżeczki nasion czarnuszki.
Masę wylać na ostudzone ciasto kruche. Na wierzch położyć paseczki łososia.

Krok 4

Całość zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Pod koniec zapiekania udekorować polówkami pomidorków koktajlowych.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×