Wytrawne pieczone pierogi

Dodany przez: Martyna1991 (więcej moich przepisów)

Pierogi z ciasta pizzowego z wytrawnym farszem. Nowy pomysł na podanie przekąski podczas spotkań ze znajomymi. Wyglądają i smakują świetnie. Polecam podać je jako dodatek do barszczu czerwonego. Wytrawne pieczone pierogi smakują zarówno na ciepło jak i na zimno .
Obejrzane: 1435
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 300 g mąka pszenna
  • 5 łyżek ojel
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 łyżeczka pieprz
  • 1 łyżeczka suszona bazylia
  • 0.5 szklanki ciepłe mleko
  • 10 g świeże grożdże
  • 1 łyżka mąka pszenna
  • 1 łyżeczka cukier
  • 300 g szunka wiejska
  • 300 g ser żółty
  • 200 g kukurydza
  • 2 szt cebula
  • 2 łyżki musztarda chrzanowa
  • 0.5 łyżeczki słodka papryki
  • 0.5 łyżeczki ostra papryka
  • 1 szt jajko
  • 1 suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • 1 szklanka ketchup pikantny lub łagodny

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Zaczyn:Składniki za zaczyn połączyć razem mieszając aż drożdże się rozpuszczą.
Odstawić na 10-15 min do wyrośnięcia.

Krok 2

Ciasto:Mąkę przesypać do miski , dodać przyprawy oraz olej.
Wlać wyrośnięte drożdże , wyrobić gładkie , elastyczne ciasto.
Odstawić je w ciepłe miejsce na 1h. do podwojenia objętości.

Krok 3

Nadzienie:W między czasie szynkę , ser i cebulę pokroić w małą kostkę , dodać odsączoną z zalewy kukurydzę , musztardę oraz przyprawy.
Wymieszać wszystkie składniki razem.

Krok 4

Stolnicę oprószyć mąką.

Krok 5

Z gotowego ciasta odrywać po kawałku , rozwałkować cienkie placki z których wycinać kółka kuflem lub przyrządem do zlepiania pierogów.
Każdy kawałek ciasta polać ketchupem oraz położyć obfitą ilość farszu ( ok 2 czubatych łyżek) Zlepić dokładnie brzegi pieroga.

Krok 6

Wierzch każdego pieroga posmarować jajkiem oraz posypać suszonymi pomidorami.
Piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.

Krok 7

Podawać same , z sosem czosnkowym do maczania lub jako dodatek do barszczu czerwonego czy sałatki ze świeżych warzyw.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×