Wytrawny sernik
Składniki
Spód
- 100 g pieczywa Wasa wieloziarnistego
- 50 g pieczywa Wasa original
- 80 g masła
- jajko
Masa serowa
- 500 g sera białego
- 180 ml śmiatany 18%
- 150 g łososia wędzonego
- 2 jajka
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kaparów
- 0.5 papryki czerwonej
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Chleb Wasa mielimy w blenderze do momentu uzyskania pisaku. Dodajemy roztopione masło i jajko. Całość dokładnie razem miksujemy i wylepiamy tym dno tortownicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Krok 2
Ser mielimy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków - 3 razy. Następnie w blenderze łączymy go ze śmietaną, pokrojonymi kaparami, posiekanym koperkiem, sokiem i otartą skórką z cytryny. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Następnie dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy łososia i paprykę - mieszamy. Gotową masę wylewamy na przestudzony, podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy około 50 minut. Następnie doprawiamy delikatnie śmietanę solą i sokiem z cytryny i rozprowadzamy ją na górze sernika i pieczemy kolejne 10 min. Po upływie tego czasu sernik wyjmujemy i chwilę czekamy. Podajemy ciepły z ulubioną sałatką.