Zapiekane pyrki faszerowane Szynką od Dawien Dawna
Składniki
- 150 g Szynka od Dawien Dawna firmy Gzella
- 4 szt ziemniaki duże
- 1 szt cebula
- 6 szt pieczarki
- 1 łyżka masło
- 1 łyżeczka kapary
- 1 szt gałąź świeżego rozmarynu
- 2 szt jajko
- 50 g ser żółty
- do smaku pieprz czarny grubo zmielony
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości i odstawić do przestygnięcia.
Krok 2
Szynkę pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, pieczarki w cząstki i poddusić na maśle. Dodać kapary, posiekany rozmaryn oraz pieprz do smaku i wymieszać.
Krok 3
Po dwa ziemniaki położyć na folii aluminiowej, odciąć im końcówki, złączyć i przycisnąć, aby się złączyły. Ziemniaki powinny być owinięte folią do połowy ich wysokości. Środki ziemniaków nakłuć widelcem i nadziać farszem. Na farsz wybić po jajku i posypać startym serem. Zapiec w piekarniku, aż jajko się zetnie, a ser zapiecze (180st. ok. 20minut).
Krok 4
Podawać z ulubionym sosem, np.: czosnkowym lub tatarskim.
Smacznego!