Zapiekanka dyniowa ze szpinakiem, rukolą, jabłkami i orzechami
Składniki
- 1 kg dynia
- 0.5 opakowania szpinak Fit&Easy
- 0.5 opakowania rukola Fit&Easy
- 1 szt cebula
- 1 szt kwaśne jabłko
- 4 szt pomidor
- 0.5 szklanki śmietana
- 1 łyżka masło
- 1 łyżka sok z cytryny lub ocet balsamiczny
- 2 łyżki tarty parmezan
- 1 garść pokruszone orzechy włoskie
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka miód
- 1 szczpyta sól
- 1 szczpyta pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
dynię obrać ze skórki, usunąć miąższ i pestki (pestki można ususzyć), miąższ pokroić w grubą kostkę
Krok 2
dodać szpinak i ułożyć w żaroodpornym naczyniu
Krok 3
wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min
Krok 4
na jednej łyżce masła udusić drobno pokrojoną cebulę, doprawić solą i pieprzem
Krok 5
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i kilka minut dusić razem
Krok 6
Odstawić z ognia, doprawić do smaku miodem, sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku
Krok 7
Dodać starte na tarce jabłko i pokruszone orzechy
Krok 8
Wymieszać ze śmietaną i zalać lekko podpieczoną dynię
Krok 9
posypać parmezanemi ponownie wstawić do piekarnika na ok. 20 min, do czasu zrumienienia sera
Krok 10
Przed podaniem posypać drobno pokrojona rukolą