Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem i porem

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem i porem
Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem i porem - Danie szybkie i wspaniałe. Może być dodatkiem a czasem nawet daniem głównym. Jak zrobić? Umyte ziemniaki kroimy na plastry. Pora kroimy na krążki i podsmażamy go na oliwie do lekkiego zmiękczenia ok 4-5 min. Sos beszamelowy, bardziej płynny niż klasyczny: na patelni roztapiamy masło dodajemy łyżkę mąki i zasmażamy ok 1-2 min. Powoli dodajemy mleko mieszając i rozbijając powstałe grudki. Po dodaniu całości mleka ścieramy trochę gałki muszkatołowej dodajemy sól i pieprz do smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w rzędach krążki ziemniaków zalewamy sosem wymieszanym z podsmażonymi porami. (U mnie zazwyczaj wychodzą 4 warstwy ziemniaków i 4 warstwy sosu, więc składniki juz na początku dzielę na 4 części.) Czynność powtarzamy do zużycia składników. Ostatnią warstwę ziemniaków także zalewamy sosem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, grzałki góra-dół na 25 min i na 10 min grzałki góra-dół-termoobieg. Po 35 min w piekarniku ziemniaki z pewnością będą miękkie. Smacznego :)
Obejrzane: 68300
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Zapiekanka baza

  • 70 dkg ziemniaków, najlepiej podobnej wielkości
  • 1 por
  • 1 łyżka oliwy

Sos beszamelowy/ konsystencja bardziej płynna

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Umyte ziemniaki kroimy na plastry.

Krok 2

Pora kroimy na krążki i podsmażamy go na oliwie do lekkiego zmiękczenia ok 4-5 min.

Krok 3

Sos beszamelowy, bardziej płynny niż klasyczny: na patelni roztapiamy masło dodajemy łyżkę mąki i zasmażamy ok 1-2 min.
Powoli dodajemy mleko mieszając i rozbijając powstałe grudki. Po dodaniu całości mleka ścieramy trochę gałki muszkatołowej dodajemy sól i pieprz do smaku.

Krok 4

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w rzędach krążki ziemniaków zalewamy sosem wymieszanym z podsmażonymi porami. (U mnie zazwyczaj wychodzą 4 warstwy ziemniaków i 4 warstwy sosu, więc składniki juz na początku dzielę na 4 części.) Czynność powtarzamy do zużycia składników. Ostatnią warstwę ziemniaków także zalewamy sosem.

Krok 5

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, grzałki góra-dół na 25 min i na 10 min grzałki góra-dół-termoobieg. Po 35 min w piekarniku ziemniaki z pewnością będą miękkie. Smacznego :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×