Żeberka, karmelizowane warzywa z bulionu i sos z zielonego pieprzu

Dodany przez: PasjaSmaku (więcej moich przepisów)

Ostatnio coraz więcej mówi się o gotowaniu z głową, nie marnowaniu produktów i wykorzystywaniu wszystkiego co się da. Sam nie należę do osób, które wyrzucają jedzenie i wręcz boli mnie kiedy produkty, z których można byłoby wyczarować jeszcze całkiem fajne dania lub dodatki są po prostu wyrzucane do śmieci. Świetnie znane nam warzywa z bulionu czy rosołu zwykle są wyrzucane lub przerabiane na wszystkim znaną sałatkę jarzynową. Dzisiaj pojawią się jako dodatek do żeberek.
Obejrzane: 83
Porcje: 2
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • żeberka wieprzowe (500g)
  • smalec
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liscie laurowe
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 marchewka z rosołu
  • 2 pietruszki z rosołu
  • 1 seler z rosołu
  • 2 cebule z rosołu
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • kilka gałązek swieżego tymianku
  • 3 ząbki czosnku (w łupinach)
  • 2 łyżki zielonego marynowanego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • łyżeczka miodu

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Żeberka:
Żeberka (najlepiej w całości) oprószamy solą i pieprzem. Rozcieramy w moździerzu ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i oliwę z oliwek. Tak przygotowaną marynatą smarujemy żeberka i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.
Zamarynowane żeberka obsmażamy na smalcu, na złoty kolor i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 minut.

Krok 2

Karmelizowane warzywa:
Nasze warzywa kroimy według uznania (ja pokroiłem marchew w paski, pietruszki i cebule na połówki, a selera wyciąłęm ausztycherem), oprószamy solą, pieprzem i marynujemy z oliwą.
Masło rozpuszczamy, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku z łupinami i gałązki świeżego tymianku w całości. Na tak przygotowanym tłuszczu karmelizujemy nasze warzywa z każdej strony aż nabiorą lekkiej chrupkości i aromatów czosnku oraz świeżego tymianku.

Krok 3

Sos z zielonego pieprzu:
Posiekaną szlotkę i czosnek szklimy w rondelku na oliwie z oliwek.
Dodajemy pieprz, miód oraz kardamon i podsmażamy całość około minutę.
Do rondelka dodajemy śmietankę, gotujemy aż sos zgęstnieje.

Krok 4

Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×