Aromatyczna panna cotta z anyżem
Składniki
- 2 łyżeczki żelatyny
- kilka gwiazdek anyżku
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 ml mleka
- 80 g cukru
- owoce świeże lub mrożone
- cukier do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut.
Krok 2
Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać gwiazdki anyżu, cukier i mieszając podgrzewać do zagotowania.
Krok 3
Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać energicznie aż się rozpuści. Przelać do 4 filiżanek, odstawić do wystudzenia po czym wstawić do lodówki na 4-5 godzin, przykryte folią.
Krok 4
Przygotować sos z owoców - np. truskawek lub malin, świeżych lub mrożonych. Włożyć do garnuszka, dosłodzić do smaku i zredukować na średnim ogniu.
Krok 5
Przed podaniem zanurzyć na chwilę filiżanki w gorącej wodzie, i wyłożyć do góry nogami na talerzyk. Podawać z gorącym sosem owocowym.