Babka z advocatem
Składniki
- 5 jajek w temp. pokojowej
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka oleju w temp. pokojowej
- 1 szklanka advocata
- 120 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Krok 1
Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem lub odpowiednim sprayem formę do pieczenia babki.
W misce miksera umieść jajka, cukier puder i ekstrakt z wanilii, po czym ubijaj do powstania białej piany.
Cały czas miksując, wlej powoli olej, a następnie advocat.
W misce wymieszaj oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, po czym wsyp do przygotowanej masy i dokładnie zmiksuj (ciasto będzie płynne).
Przełóż ciasto do formy, włóż do piekarnika i piecz przez około godzinę lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia, po czym posyp cukrem pudrem i podawaj.