Bananowa panna cotta
Składniki
- 200 ml kremówki
- banan
- 100 ml mleka
- 6 g żelatyny
- 70 g cukru
- cytryna
Przygotowanie:
Krok 1
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Banana obrać i zmiksować w blenderze na gładką, płynną masę. Dodać trochę soku z cytryny i wymieszać. Mleko, kremówkę oraz cukier umieścić w rondelku. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Kiedy masa będzie gładka, dodawać ją cienkim strumieniem do rozpuszczonej żelatyny - cały czas energicznie mieszając. Na koniec dodać mus bananowy i dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać do foremek wysmarowanych olejem roślinnym. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 5-6 godzin. Deser wyjąć z foremek i podawać.