Bezowe tartaletki Wielkanocne

Dodany przez: vegazone (więcej moich przepisów)

Przepis na bezowe tartaletki Wielkanocne.
Obejrzane: 2045
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Spód (

  • 6 białek z jaj kurzych
  • szczypta soli
  • 280 g cukru podru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Wierzch (

  • 6 szt żóltek jaj kurzych
  • 3 szt pomarańczy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru białego
  • 180 g masła
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

BEZY:

1. Jajka należy wyjąć z lodówki co najmniej godzinę przed przygotowaniem bez, aby nabrały temperatury pokojowej. 

2. Wycinamy z papieru do pieczenia prostokąt, który przykryje dno blachy, na której będziemy piec bezy. Następnie odrysowujemy na nim kółka o średnicy mniej więcej 3-4 cm zachowując pomiędzy nimi odstępy. Przygotujcie sobie również coś czym będziecie wyciskać masę bezową. Może to być szpryca, rękaw cukierniczy, ale równie dobrze w miarę gruby woreczek foliowy z uciętym rogiem. Byleby otwór miał około 1cm szerokosci i najlepiej gdyby miał gładki, nieząbkowany brzeg. Wówczas "białka" będą wyglądać bardziej naturalnie.

3. Piekarnik ustawiamy na 100 stopni.

3. Białka starannie oddzielamy od żółtek (które będą potrzebne do orange curd, więc nie wyrzucajcie ich przypadkiem). Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. Musi ona być tak sztywna, że po odwróceniu naczynia powinna w nim zostać. Następnie nadal miksujemy dodając po łyżce cukru. Gdy wmiksujemy cały cukier dodajemy mąkę ziemniaczaną, cytrynę oraz aromat waniliowy. Masa powinna mieć lśniący, perłowy kolor i nieco ciągnącą, dosyć gęstą konsystencję.

4. Umieszczamy masę w szprycy i wyciskamy zakrywając każde narysowane kółko, robiąc takiego ślimaczka od środka ku brzegom, a przy następnym okrążeniu tylko po obwodzie koła, aby na środku powstała dziurka na "żółtko". Możecie potrenować wyciskając najpierw masę na talerzyk. Pamiętajcie, że bezy zmienią nieco swój kształt podczas suszenia, Więc zróbcie to tak, aby "białka" były nieco wyższe i węższe niż chcecie uzyskać w efekcie końcowym.

5. Umieszczamy bezy w piekarniku na 60 minut. Jeśli w trakcie pieczenia zauważycie, że zaczynają choćby minimalnie rumienić się zmniejszcie temperaturę i wydłużcie nieco czas pieczenia. 60 minut w 100 stopniach to optimum. Aby pozostały śnieżnobiałe możecie suszyć je 1,5h w 90 stopniach lub nawet 2-2,5 godziny w 80 stopniach. Musicie po prostu wyczuć swój piekarnik. Bezy najlepiej studzić w uchylonym, wyłączonym piekarniku.

Krok 2

ORANGE CURD:

1. Pomarańcze dokładnie myjemy (najlepiej szczoteczką lub czysta gąbką do naczyń). Z dwóch ścieramy skórkę (tylko pomarańczową część). Wyciskamy w nich sok, który warto przetrzeć przez sitko, aby oddzielić ewentualne pestki i grubsze błony.

2. Sok umieszczamy w garnku i gotujemy około 5 minut, aby odparowała z niego mniej więcej połowa wody.

3. W między czasie cukier ucieramy z żółtkami i miękkim masłem na jednolitą masę, a następnie wraz ze skórką pomarańczową i sokiem z cytryny dodajemy do zredukowanego soku pomarańczowego. Gotujemy na wolniutkim ogniu lub w kąpieli wodnej przez kilka minut, aż orange curd zacznie gęstnieć. Nie musi być tak gęsty, aby łyżka w nim stała, bo zgęstnieje jeszcze w lodówce. Na koniec zdejmujemy garnek z ognia, a krem znów przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórki pomarańczowej i nadać mu gładkiej konsystencji. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Krok 3

Gdy bezy ostygną, a orange curd schłodzi się, umieszczamy krem w szprycy i nakładamy "żóltka" na "białka".

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×