“Chłopski sernik na zimno” z truskawkami, borówkami i świeżą miętą

Dodany przez: PasjaSmaku (więcej moich przepisów)

Poważnie sam nie wiem co mnie naszło, żeby znów robić jakieś słodkości. Nie jestem przecież amatorem takich łakoci. Oczywiście w związku z tym, że pieczenie ciast nie jest moim ulubionym zajęciem postanowiłem zrobić deser na zimno, który nie wymaga wielkiego nakładu czasowego, ale przekroczył moje najśmielsze oczekiwania smakowe. Słodycz, lekki aromat wina i orzeźwienie mięty – po prostu obłędne.
Obejrzane: 576
Porcje: 1
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

  • 200 g twarożku
  • 2 żółtka jaj
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 20 g masła
  • 1 laska wanilii
  • 200 g truskawek
  • 50 g borówek
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sok z połowy limonki
  • 10 listków świeżej mięty

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Blendujemy 2 zółtka jaj i 3 łyżku cukru na kogel-mogel. Dodajemy 20 g miękkiego masła, miąższ z wanilii, twarożek i całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli nie mamy blendera możemy to wymieszać nawet zwykłą łyżką lub “zagnieść” widelcem - po prostu konsystencja będzie trochę inna, ale przecież najważniejszy jest smak. Nasz “sernik” wkładamy na około godzinę do lodówki.

Krok 2

100 g truskawek kroimy na drobniejsze kawałki i karmelizujemy z łyżką cukru. Podlewamy winem, dodajemy sok z limonki i stale mieszając gotujemy aż lekko zgęstnieje, ale tak, żeby pozostały nam kawałki owoców.

Krok 3

Resztę truskawek (100g) kroimy w plasterki, borówki przekrajamy na pół. Na talerzu układamy podstawę z plasterków truskawek i na nich kładziemy ausztycher lub inną foremkę do ułożenia sernika. Do ausztychera wkładamy połowę naszej masy sernikowej, układamy kolejno warstwę borówek, listków mięty i plasterki truskawek. Nakładamy drugą część sernika układamy resztę borówek i polewamy całość wcześniej zrobionym sosem winno-truskawkowym.

Krok 4

Możemy przybrać talerz truskawkami, miętą lub co tylko wyobraźnia nam podpowie. Deser banalny w wykonaniu, a smak zniewalający.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×