Czekoladowe pancakes z smurfowym marshmallow fluff
Składniki
Fluff
- paczka białych pianek marshmallow
- 2-3 łyżek śmietany kremówki 30/36 %
- kilka kropli barwnika spożywczego niebieskiego (opcjonalnie)
Pancakes
- 50 g oleju kokosowego
- 1.5 szklanki mleka roślinnego (owsianego, ryżowego lub sojowego- warto dodać smakowe czekoladowe)
- 2 szklanki mąki pszennej (można wymieszać z owsianą lub zastąpić orkiszową)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżek czekolady w proszku (ewentualnie kakao, karobu)
- 1 szczpyta soli
- borówki amerykańskie
- kilka kostek dowolnej, startej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Pianki roztopić w kąpieli wodnej- w garnku z wrzącą wodą umieścić większą miskę, wsypać pianki i wlać śmietankę (można dodać parę kropli dowolnego barwnika spożywczego). Mieszać aż krem się rozpuści. Uwaga krem zaczyna gęstnieć smarować ciepłym!
Krok 2
Rozpuszczamy na patelni 50 g oleju kokosowego i zostawiamy aż ostygnie. Miksujemy 2 jajka do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy 1,5 szklanki mleka roślinnego oraz wmieszane składniki suche: 2 szklanki mąki, czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia, płaską łyżeczkę sody, 4 łyżki cukru pudru, 2-3 łyżki czekolady w proszku i szczyptę soli. Całość miksujemy na gładkie ciasto. Dolewamy olej i miksujemy ponownie. Pozostawiamy ciasto \"do odpoczęcia\" na 10 minut. Rozgrzewamy suchą patelnię, na każdego pancake wylewmy około 2 łyżek ciasta, przekręcamy na drugą stronę aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Gotowe placki przekładamy kremem marshmallow, górę dekorujemy startą czekoladą ciemną albo białą oraz ozdabiamy kilkoma borówkami amerykańskimi. Smacznego!