Fondant au chocolat, mocno czekoladowy deser

Dodany przez: bibliasmakow.pl (więcej moich przepisów)

Fondant au chocolat, mocno czekoladowy deser
Fondant au chocolat, mocno czekoladowy deser - W grupie kulinarnej, do której często zaglądam, padło pytanie dotyczące francuskiego deseru z płynną czekoladą w środku. Po chwili miałam już jasność, że jeśli natychmiast nie przygotuję fondant, to oszaleję. Samo namieszanie ciasta jest bardzo proste. Najtrudniejszy moment, tak jak przy sufletach, to pieczenie – czas który foremki spędzą w piekarniku. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić dobrze z cukrem. Rozpuszczoną czekoladę z masłem wymieszać i odstawić, żeby trochę przestygła. Piekarnik na 170°C. Foremki natłuścić i obsypać tartą czekoladą. Do ubitych jajek dolewać stopniowo rozpuszczoną czekoladę, wciąż mieszając. Dodać mąkę i proszek, dokładnie wymieszać. Przelać masę do foremek (do 3/4 wysokości, bo fondant rośnie). Wstawić do piekarnika zmniejszając temperaturę do 160°C. Foremki o pojemności 120 ml piec 9 minut, takie o pojemności 250-300 ml 12 minut. Wyjąć z piekarnika, delikatnie odwrócić foremki wysuwając fondant na talerzyki. Udekorować syropem malinowym, kruszonymi pistacjami i miętą.
Obejrzane: 4291
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 125 g gorzkiej czekolady, dobrej jakości + do posypania foremek
  • 100 g masła + do natłuszczenia foremek
  • 3 jajka
  • 25 g mąki pszennej
  • 2.5 g proszku do pieczenia
  • 60 g cukru pudru

Dodatki

  • 0.25 szklanki posiekanych pistacji
  • 4 łyżki syropu malinowego (sok malinowy zagęściłam gotując go z cukrem trzcinowym)
  • kilka listków mięty
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić dobrze z cukrem.
Rozpuszczoną czekoladę z masłem wymieszać i odstawić, żeby trochę przestygła.

Krok 2

Piekarnik na 170°C.
Foremki natłuścić i obsypać tartą czekoladą.

Krok 3

Do ubitych jajek dolewać stopniowo rozpuszczoną czekoladę, wciąż mieszając. Dodać mąkę i proszek, dokładnie wymieszać. Przelać masę do foremek (do 3/4 wysokości, bo fondant rośnie). Wstawić do piekarnika zmniejszając temperaturę do 160°C.

Krok 4

Foremki o pojemności 120 ml piec 9 minut, takie o pojemności 250-300 ml 12 minut. Wyjąć z piekarnika, delikatnie odwrócić foremki wysuwając fondant na talerzyki. Udekorować syropem malinowym, kruszonymi pistacjami i miętą.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×