Galaretka z wina
Składniki
- 750 ml półsłodkiego czerwonego wina
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 płatki chili
- liść laurowy
- laska cynamonu
- 5 goździków
- gałka muszkatołowa
- ziarna anyżu
- cytryna
- pomarańcza
- 15 g żelatyny
Przygotowanie:
Krok 1
Świeżą gałkę muszkatołową, skórkę cytryny i pomarańczy ścieramy. Wino z przyprawami zagotowujemy i od razu wyłączmy. Dodajemy cukier i mieszamy. Zostawiamy na 15 minut, aby wino złapało aromat przypraw. Po tym czasie odcedzamy i dodajemy żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia. Rozlewamy wino do kieliszków i wkładamy do lodówki lub bardzo zimnego pomieszczenia, aby galaretka stężała. Podajemy z małym kleksem bitej śmietany bez cukru i kawałkiem pomarańczy.
Krok 2
*Istnieje jeszcze możliwość skarmelizowania - najpierw cukru z dodatkiem przypraw, zalania takiej mikstury winem i doprowadzenia do wrzenia. Dalsze działania takie same jak wyżej. Jednak galaretka zmieni kolor, bo ściemnieje. Z drugiej jednak strony karmelowa nuta pozytywnie wpłynie na smak, wzmacniając go. Polecam wypróbować obie wersje.