Granola na bogato
Składniki
- 400 g płatków owsianych
- 20 g zarodków pszennych
- 150 ml soku jabłkowego
- 4 łyżki miodu
- 50 g cukru trzcinowego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 szklanki migdałów, orzechów włoskich, ziaren słonecznika i sezamu
- 0.5 szklanki żurawiny albo rodzynek albo mix suszonych owoców
Przygotowanie:
Krok 1
Mieszamy wszystkie składniki oprócz żurawiny.
Rozkładamy na dużej blasze, lekko ubijając łyżką.
Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach, po czym mieszamy.
Pieczemy kolejne 15 minut w tej samej temperaturze, ponownie mieszamy.
Pieczemy ostatnie 5-10 minut, zmniejszając temperaturę do 150 stopni.
Granola powinna już się zezłocić.
Gotową po ostudzeniu mieszamy z żurawiną (albo mix owoców suszonych)
i przesypujemy do szczelnie zamykanych pojemników, żeby nie zmiękła.