Gruszki z toffi
Składniki
Syrop:
- 2 szklanki wody
- 0.5 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- cynamon
- imbir
- 2 gruszki
Toffi:
- cukier
- 0.5 szklanki wody
- 0.5 szklanki brązowego cukru
- 100 ml kremówki
- orzeszki ziemne
Przygotowanie:
Krok 1
Gruszki obrać ze skórki pozostawiając ogonki. Odkroić spód - tak aby owoce stały stabilnie. Wodę, cukier, miód, cynamon, imbir umieścić w rondlu, włożyć gruszki. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 15 minut. Wyjąć i wystudzić.
Krok 2
Orzeszki zawinąć w ściereczkę i przy pomocy wałka lub tłuczka rozgnieść na małe kawałki.
Krok 3
Cukier umieścić w rondlu. Zalać wodą i podgrzewać na średnim ogniu przez kilkanaście minut, do uzyskania jasnozłotego koloru. Nie mieszać! Kiedy syrop uzyska odpowiednią barwę, dodać kremówkę i mieszać drewnianą łyżką do rozpuszczenia wszystkich grudek. Aby uzyskać gęsty syrop, należy podgrzewać przez kilkanaście minut. Przestudzone gruszki zanurzać w toffi i obsypać orzeszkami. Podawać.