Intensywnie czekoladowe muffinki z kremem mascarpone

Dodany przez: Pani Smaczna (więcej moich przepisów)

Cywilizacja Majów oprócz kalendarza, który w zeszłym roku miał zakończyć losy tego świata, dokonała jeszcze jednej ważnej rzeczy – rozwinęli kult czekolady :) Czasami zastanawiam się jaki smutny byłby świat bez tej ciemnej, słodkiej ambrozji, z którą można zrobić prawie wszystko i to „wszystko” smakuje wówczas wybornie. Dzisiaj do mojej kolekcji czekoladowych pyszności dołączają muffinki z kawałkami czekolady i kremem mascarpone. Są mocno czekoladowe, gęste i sycące a do tego bardzo ładnie wyglądają. Lekko słodki, ozdobnie nałożony krem mascarpone doskonale przełamuje słodki czekoladowy smak muffinek. Idealna para :)
Obejrzane: 9495
Porcje: 12
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

Muffinki

  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 115 g masła
  • 250 g mąki
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 2 szt duże jajka
  • 0.67 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady deserowej

Krem mascarpone

  • 400 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 12 szt małych czekoladowych serduszek do dekoracji
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

W kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladę i masło. Od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W śroku robimy wgłębienie i wbijamy jajka, dolewamy maślankę i ekstrakt waniliowy.
Mieszamy aż ciasto będzie niemal gładkie. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Ciasto powinno być dosyć gładkie. Na koniec dorzucamy posiekaną czekoladę deserowa I mleczną.
Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Papilotki wypełniamy ciastem do ok. ¾ wysokości. Jeśli chcemy być pewni, że papilotki nie będą przywierać do ciasta możemy je delikatnie posmarować olejem. Muffinki pieczemy ok 20-30 minut. Patyczkiem sprawdzamy muffinki – jeśli po wbiciu będzie czysty, muffinki są gotowe.
Po upieczeniu studzimy muffinki na kratce.

Krok 2

Krem: mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i barwnikiem. Przyrządem do dekoracji przyozdabiamy muffinki , gdy wystygną. Na koniec na czubek każdej babeczki układamy czekoladowe serduszka.
Smacznego!

www.smacznariposta.com

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×