Jagodowe muffinki z orzeźwiającym kremem z miętą

Dodany przez: Pani Smaczna (więcej moich przepisów)

Było to tak: spodziewaliśmy się gości, a co za tym idzie – wypadałoby położyć na stół coś (jak to zawsze mamy i babcie mawiały) „do kawy” ;) Uznałam, że muffinki idealnie się w tej roli sprawdzą. W miarę szybko się je robi, wygodnie chwyta, a do tego dostałam od mamy słoik z jagodami, które aż prosiły się o zatopienie w muffinkowym cieście. Chciałam też wykombinować coś, żeby nie podawać ich w najklasyczniejszy sposób. Zrobiłam więc orzeźwiający jagodowo – miętowy krem na bazie serka, którym wypełniłam w dosyć efektowny sposób babeczki. Sami zobaczcie!
Obejrzane: 875
Porcje: 12
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

Muffinki

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 1 szt skórki z cytryny
  • 0.2 łyżeczki soli
  • 1 szt duże jajko
  • 240 ml maślanki
  • 30 ml soku z jagód
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g jagód (mogą być takie ze słoika)

Krem

  • 120 g serka typu Philadelphia
  • 2 łyżki soku z jagód
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0.25 szklanki świeżej mięty
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą do miski. Dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Mieszamy.

W drugiej misce ubijamy razem jajko, maślankę, ekstrakt waniliowy, olej i sok z jagód.

Następnie do mokrych składników wsypujemy suche i chwilkę mieszamy. Suche składniki powinny zaledwie lekko się zwilżyć. Dodajemy jagody i bardzo delikatnie kilkoma ruchami mieszamy.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto dzielimy na 12 części i wypełniamy nimi papilotki.

Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Muffinki pieczemy koło 20-25 minut, aż będą rumiane. Po wyjęciu studzimy na kratce.

Krok 2

Krem: serek mieszamy z cukrem pudrem i sokiem jagodowym. Miętę drobno siekamy i dodajemy do kremu.

Na każdej muffince, foremką do ciastek, odciskamy lub nacinamy dowolny kształt (u mnie serduszka). Następnie wycinamy ciasto z odrysowanego kształtu i wydrążamy środek, tak aby powstało nam zagłębienie w wybranym kształcie. Wgłębienie wypełniamy kremem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×