Kakaowe pączki z nutellą i mascarpone

Dodany przez: muffinezja.pl (więcej moich przepisów)

Pyszny przepis z muffinezja.pl Kakaowe pączki z nutellą i mascarpone
Obejrzane: 1460
Porcje: 20
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Pączki

  • 470 g mąki
  • 30 g kakao
  • 14 g suszonych drożdży
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 40 g masła
  • 240 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki spirytusu

Nadzienie

  • 300 g nutelli
  • 150 g mascarpone
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Suche drożdże i łyżeczkę cukru rozpuścić w 50 ml ciepłego mleka (ok. 40°C) i pozostawić na około 15 minut, aż się spienią. W tym czasie przesiać mąkę, kakao i sól. Podgrzać pozostałe mleko i rozpuścić masło. Jajka, żółtka i cukier zmiksować na puszystą masę. Do dużej miski przesypać mąkę i kakao, dodać spienione drożdże, ciepłe mleko i zmiksowane jajka. Ciasto wyrabiać przez około 10 min, aż będzie odchodzić od dłoni. Dodać rozpuszczone masło i spirytus, ponownie wyrobić ciasto (dosypałam kilka łyżek mąki). Z gotowego ciasta uformować kulkę, umieścić w dużej, zamykanej misce (można również przykryć ściereczką). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 2-3 godziny).

Krok 2

Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub blat kuchenny. Kilkoma sprawnymi ruchami zagnieść ciasto. Uformować placek o grubości ok. 1,5 cm i wyciąć kółka o średnicy około 6 cm. Pozostały fragment ciasta ponownie zagnieść i powtórzyć czynności. Gotowe pączki przenieść na posypaną mąka tacę lub blaszkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut. 15 minut przed końcem wyrastania zacząć rozgrzewać olej.

Krok 3

Jeżeli olej osiągnie temperaturę 180°C możemy przystąpić do smażenia. Smażyć pączki z każdej strony przez około 1-1,5 min, aż się przyrumienią. Paczki wyjmować przy użyciu łyżki cedzakowej i odkładać na papierowe ręczniki. Kolejne porcje smażymy w ten sam sposób. Przygotować krem. Mascarpone i nutellę zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego z cienką i długą końcówką. W każdego pączka wbić głęboko końcówkę szprycy i wcisnąć pożądaną ilość kremu. Gotowe pączki posypać cukrem pudrem lub kakao.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×