kasza jaglana zapiekana ze śliwkami i figi
Składniki
- 100 ml kaszy jaglanej
- 1 szt jaja
- 200 ml mleka sojowego
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki stewii
- 6 szt śliwek węgierek
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 0.5 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 0.25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0.25 łyżeczki kardamonu
- 1 szt figi
- 2 łyżki maku
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki jogurtu sojowego naturalnego
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
Kaszę przelewam zimną wodą przez chwilę. Dzielę na dwie części i przesypuję do foremek do pieczenia /nie wykładałam ich papierem i nie natłuszczała, bo zapomniałam. na szczęście nic nie przywarło/. Jajko rozkłócam z mlekiem, przyprawiam, słodzę i zalewam kaszę. Dodaję roztopione masło. Mieszam tak długo, aż cukier się rozpuści. Zalewam kaszę.
Krok 2
Śliwki kroję na mniejsze kawałki i układam na kaszy. Posypuję dodatkowo cynamonem.
Krok 3
Foremki układam w piekarniku i zapiekam przez około godzinę.
Krok 4
Upieczoną kaszo-śliwkę wykładam na talerze. Jedną porcję polewam syropem, a drugą - jogurtem. Na suchej patelni prażę mak i rozsypuję. Na wierzch układam po połowie świeżej figi.