Kokosowa Panna Cotta
Składniki
Panna Cotta
- 500 ml śmietany 30%
- 250 ml mleka
- 0.5 szklanki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 40 g wiórków kokosowych
- laska wanilii
Dodatkowo
- galaretka truskawkowa
- 300 ml wody
- 500 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Przelewamy do płaskiego naczynia delikatnie posmarowanego oliwą, tak żeby galaretka miała wysokość 0,5 – 0,7 cm. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki, aż stężeje. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści – odstawić. Śmietanę i mleko wlewamy do garnka. Dodajemy cukier, kokos i wanilię (wrzucamy też laskę). Gotujemy na małym ogniu, aż mieszanka się zagotuje. Rozpuszczoną żelatynę wlać do mieszanki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Z galaretki za pomocą wykrawaczki wycinamy serduszka (moje miały wysokość około 3 cm – nie mogą być zbyt duże w stosunku do wielkości naczynia). Przyklejamy serduszka do suchego naczynia. Rozlewamy wystudzoną śmietankę do naczyń. Wkładamy desery do lodówki. Chłodzimy kilka godzin lub najlepiej przez całą noc. Przed podaniem deser dekorujemy bitą śmietaną.