Mus czekoladowy
Składniki
- 4 jajka
- 200 g gorzkiej czekolady 65%
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki likieru czekoladowego
- 250 g śmietanki kremówki 30 %
- szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Jajka dokładnie myjemy i oddzielamy białka od żółtek.Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę,na koniec dodajemy likier czekoladowy.W innym naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym.Dodajemy ubitą śmietanę do żółtek,pozostawiając trochę do dekoracji.Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.Połowę ubitej piany dodajemy do masy,delikatnie mieszamy.Następnie wlewamy lekko ciepłą czekoladę cały czas mieszając.Gdy masa dobrze połączy się z czekoladą dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia się.Mus powinien mieć jednolita i puszystą konsystencję.Przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.Proponuję zrobić niewielkie porcje,gdyż mus jest bardzo sycący.