Odwracane ciasto z papają i malinami
Składniki
- 1 papaja / mango
- garść malin (mogą być mrożone)
- 5 czubatych łyżek cukru
- 2 jajka
- 1 kubeczek małego jogurtu naturalnego
- 125 ml oleju (nie oliwy z oliwek!!!!)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 170 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki wiórków kokosowych (w opcji jak lubicie kokosowy posmak)
- cukier puder do posypania
- masło do nasmarowania foremki
Przygotowanie:
Krok 1
Owoc pokroić na kawałki (mango na cienkie plasterki).
Cytrynę sparzyć i zetrzeć jej skórkę z żółtej skóry.
W misce ubić do białości jajka i cukier; potem dodać jogurt, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia podlewając olejem oraz wiórki kokosowe i skórkę z cytryny. Miksować aż połączą się składniki do konsystencji gęstego kremu.
Krok 2
Okrągłą tortownicę (średnicy ok 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Na dnie foremki wyłożyć owoce (mango ułożyć w dachówkę) pamiętając, że spód będzie po upieczeniu górą ciasta.
Przełożyć masę, wyrównać i piec ok 45 min. Jeśli wierzch będzie się za szybko przypiekał przykryć go kawałkiem folii aluminiowej.
Po upieczeniu studzić w formie.
Krok 3
Ciastu obkroić boki nożykiem, przełożyć na talerz dołem do góry. Posypać cukrem pudrem.
(jeśli lubicie dodatkowe atrakcje to zapieczcie warstwę cukru pudru w piekarniku pod górną grzałką na 3-5 min - uważając żeby cukier się skarmelizował, a nie SPALIŁ!)