Pysznie i naturalnie – Przepis na bombowo witaminowy deser z banana, nektaryny i kiwi z dodatkiem chrupiących puffingowanych owoców
Składniki
- 3 szt banany
- 3 szt kiwi
- 2 szt nektaryny
- 1 opakowanie puffingowane BIO banany Puffins
- 200 g naturalnego serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miód - opcjonalnie
Przygotowanie:
Krok 1
Nektaryny umyć, usunąć pestki i pokroić na części.
Krok 2
Banany obrać ze skórek, pokroić na części i 2 z nich zblendować razem z nektarynami na aksamitny krem.
Krok 3
Banany obrać ze skórek, pokroić na części i 2 z nich zblendować razem z nektarynami na aksamitny krem.
Krok 4
Serek dokładnie wymieszać z miodem - miód jest dodatkiem dla osób lubiących bardzo słodkie desery, więc dodajemy go opcjonalnie.
Krok 5
Do ozdobnych pucharków, słoiczków lub szklanek delikatnie nakładać kolejno warstwy: mus z banana i nektaryny, serek, na serek ułożyć puffingowane banany, następnie położyć warstwę musu z kiwi i banana, serek, puffingowane banany, mus bananowo-nektarynowy i na wierzch kilka puffingowanych bananów dla ozdoby.
Krok 6
Porada: Musy można delikatnie wlewać bezpośrednio z naczynia, serek nakładamy łyżką. Opcjonalnie zamiast jogurtu naturalnego można użyć smakowy wg swoich własnych upodobań np. biszkoptowy, waniliowy czy straciatella.
Gotowe! Smacznego!
Banany Puffingowane* - czyli suszone nowoczesną metodą puffingu - w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.