Racuchy z dużymi kawałkami jabłek
Składniki
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1.5 szklanki oleju
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Jabłka obierz ze skóry, wytnij gniazda i pokrój je na spore kawałki. Zasyp je cynamonem, przemieszaj i odstaw.
Ubij jajka, dodaj mleko i wymieszaną z sodą mąkę. Ciasto ma być dosyć płynne (podobne do naleśnikowego).
Dodaj do ciasta jabłka i połącz składniki tak aby ciasto równo oblepiało kawałki jabłek.
Krok 2
Na patelnię wlej olej - najlepiej tyle żeby było go ok 1,5-2 cm. Jak będzie gorący wylej chochelką ciasto z kawałkami jabłka do interesującej cię wielkości. Smaż ok 2 min z każdej strony - aż placuszek będzie równo zazłocony.
Posyp cukrem pudrem :-)