Racuszki z ryżu brązowego

Dodany przez: Kamila Wojciechowska (więcej moich przepisów)

Świetna przekąska, jak i propozycja śniadaniowa
Obejrzane: 988
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 250 g ryżu brązowego
  • 500 g mleka
  • 3 szt jajka
  • 50 g cukru trzcinowego
  • do smaku sól
  • 50 g masła

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ryż zalać mlekiem, gotować tak długo, aż się rozklei. Przestudzić.

Krok 2

Do ostudzonego ryżu dodać żółtka jajek, masło, cukier i sól. Utrzeć na gładką masę.

Krok 3

Ubić pianę z białek. Dodać do masy. Lekko wymieszać.
Smażyć na rozgrzanej patelni, z obydwu stron. Jeśli jest taka potrzeba, smażymy na oleju rzepakowym.

Krok 4

Uwaga: jeśli ryż nie rozklei się dostatecznie przy 500 g mleka, wtedy można dodać jeszcze szklankę i gotować dalej. A na koniec zostawić pod przykryciem, aż do wystygnięcia.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×