Różane brownie

Dodany przez: CHEFwszystkichCHEFow (więcej moich przepisów)

Dzisiejsze brownie aromatyzowałem wodą różaną i suszonymi płatkami róż. Woda różana pochodzi z Persji i nadal większość produktów pochodzenia różanego pochodzi z tego regionu ze względu na aromat tamtejszych kwiatów. Jeśli parmezan, to z Włoch, a jeśli woda różana, to z Persji:) W dzisiejszych czasach kojarzymy wodę różaną głównie z deserami, np. baklawa, marcepan czy lassi, jest to znany chyba na całym świecie indyjski napój przyrządzany z jogurtu, wody i przypraw spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. Tradycyjne lassi – tu się zdziwicie, jest słone i przyprawione chili! Tak:) Jednak współcześnie popularność zdobyła słodka odmiana tego napoju przyprawiona właśnie wodą różaną i różnymi owocami (cytryną, mango, truskawkami). Lassi spożywane jest także w Turcji-gdzie jest znane pod nazwą ‚Ajran’, ten napój jest równie pyszny ale reprezentuje wytrawny napitek, składa się z jogurtu, wody, soli i cytryny. Nie tylko desery lubią smak i zapach róży, oprócz deserów np. moje kawy aromatyzowane wodą różaną, czy irańskie herbaty z różą, ale też mięsa, np. żeberka duszone w wodzie różanej, popularne w Somalii. Ja jednak zacznę od deseru, któremu nadałem zupełny inny wymiar, właśnie dzięki wodzie różanej. Mowa tutaj o brownie, idealnym odrobinę płynnym brownie…które zniknęło ze stołu zanim zdążyłem zrobić porządne zdjęcia…serio. Łapcie przepis, prosty i nie wymagający większego wysiłku:)
Obejrzane: 394
Porcje: 10
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

  • 6 jajek
  • 300 g masła
  • 300 g cukru
  • 300 g czekolady
  • 4 łyżki wody różanej
  • suszone płatki róży
  • 0.5 laski wanilii

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Do jednej miski wbij całe jajka i wsyp cukier. Używając miksera ubij na gładką puszystą masę.

Krok 2

Odważ ciemną czekoladę deserową (pow. 70% kakao) i masło (niesolonego).

Krok 3

W garnku zagotuj wodę i postaw na nim miskę, w której będziesz rozpuszczać czekoladę i masło. Uważaj, aby się nie poparzyć, więc gotuj wodę na wolnym ogniu. Dodaj wodę różaną i wanilię. Mieszaj.

Krok 4

Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem do ubitych jajek. Wkrusz pół garści płatków różanych i wymieszaj mikserem.

Krok 5

Piecz w temperaturze 180C przez 20 minut. Po upływie tego czasu sprawdź, czy ciasto po poruszeniu całej foremki nie jest nadal płynne na środku, jeśli nie to jest gotowe. Ale, jeśli ciasto jeszcze drga i „pływa” na środku, wtedy odstaw na kolejne 2-3 minuty. Posyp resztą płatków róż na wierzchu brownie.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×