Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki
Składniki
Masa serowa
- 250 g jogurtu greckiego
- 250 g tłustego twarogu zmielonego
- 70 g cukru pudru
- 2.5 łyżeczki żelatyny
- 0.25 szklanki gorącej wody
Mus porzeczkowy
- 350 g czarnej porzeczki
- 150 g jogurtu greckiego
- 8 łyżek cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny
- 0.5 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żelatynę zalewamy gorącą wodą, zostawiamy ją na 2-3 minuty do namoczenia, po czym mieszamy, aż się rozpuści.
Ser i jogurt miksujemy w misce razem z cukrem pudrem. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej, a następnie wlewamy wszystko do pozostałej masy serowej. Dokładnie miksujemy.
Tortownice wykładamy folią spożywczą i wylewamy na nią masę serową. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 2
Porzeczki miksujemy i przecieramy przez sitko, a następnie mieszamy z cukrem pudrem i jogurtem
Żelatynę zalewamy gorącą wodą, zostawiamy ją na 2-3 minuty do namoczenia, po czym mieszamy, aż się rozpuści. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy owocowej, a następnie wlewamy wszystko do pozostałej masy owocowej i miksujemy. Warstwę owocową wylewamy na masę serową i wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.