Śląska moczka
Składniki
- 4 L wody
- 0.5 piernika
- gorzka czekolada
- 300 g rodzynek
- 200 g suszonych śliwek
- 300 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów
- 200 g moreli
- 10 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 ml soku z cytryny
- 0.5 L kompotu truskawkowego
- 0.5 L kompotu agrestowego
- 200 g masła
- 5 łyżek mąki pszennej
Przygotowanie:
Krok 1
Piernik pokroić w małą kosteczkę. Następnie wsypać do osłodzonej wody i gotować do momentu całkowitego rozgotowania piernika ciągle mieszając.
Krok 2
W międzyczasie można dodać pokrojone śliwki, morele, rodzynki, orzechy. Pod koniec gotowania dodać czekoladę, migdały.
Krok 3
Zrobić jasnozłotą zasmażkę z masła i mąki pszennej, po czym dodać do moczki.
Krok 4
Na koniec po ugotowaniu dodać kompoty i sok z cytryny. Przechowywać w chłodnym miejscu, jeść na zimno.