Tarta ze śliwkami à la Tatin

Dodany przez: bibliasmakow.pl (więcej moich przepisów)

Tarta ze śliwkami
Tarta ze śliwkami - Jakiś czas temu znajoma zrobiła tartę Tatin i opisała sposób przygotowania tak fantastycznie, że właściwie na samą myśl o tym cieście człowiek robił się głodny. Marzyłam o takiej tarcie, ale czekałam. Na co? Na patelnię, którą można wstawić do piekarnika. Wreszcie taką zdobyłam i mogłam zabrać się do dzieła. Piekarnik na 200°C. Śliwki umyć, oczyścić z pestek i pokroić na połówki. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, wsypać na nią cukier. Poczekać aż się rozpuści, nie mieszając. Zacznie brązowieć. Dodać masło i wodę, zamieszać rozprowadzając po całej powierzchni patelni. Ułożyć na niej śliwki, skórką do dołu, jak najbliżej siebie. Pozostawić, nie mieszając, na 30 minut. Śliwki powoli będą pochłaniać karmel. Kiedy są już miękkie, zdjąć patelnię z ognia. Nałożyć powidła śliwkowe – wypełniając szczeliny między śliwkami (użyłam powideł, ale nie jest to konieczne, ja miałam akurat resztkę domowych powideł, które nie zmieściły się w słoikach, więc chciałam je wykorzystać). Wszystko przykryć płatem ciasta francuskiego, delikatnie je dociskając. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Ciasto ma być z wierzchu zrumienione. Wyjąć z piekarnika.
Obejrzane: 3340
Porcje: 1
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 12 śliwek
  • 0.5 szklanki cukru
  • 0.5 łyżki masła
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 5 łyżek powideł śliwkowych (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

Dodatki

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki serka mascarpone
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Piekarnik na 200°C.
Śliwki umyć, oczyścić z pestek i pokroić na połówki.
Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, wsypać na nią cukier. Poczekać aż się rozpuści, nie mieszając. Zacznie brązowieć.

Krok 2

Dodać masło i wodę, zamieszać rozprowadzając po całej powierzchni patelni. Ułożyć na niej śliwki, skórką do dołu, jak najbliżej siebie. Pozostawić, nie mieszając, na 30 minut.

Krok 3

Śliwki powoli będą pochłaniać karmel. Kiedy są już miękkie, zdjąć patelnię z ognia. Nałożyć powidła śliwkowe – wypełniając szczeliny między śliwkami (użyłam powideł, ale nie jest to konieczne, ja miałam akurat resztkę domowych powideł, które nie zmieściły się w słoikach, więc chciałam je wykorzystać).

Krok 4

Wszystko przykryć płatem ciasta francuskiego, delikatnie je dociskając.
Wstawić do piekarnika i piec 20 minut.
Ciasto ma być z wierzchu zrumienione. Wyjąć z piekarnika.

Krok 5

Przygotować duży, płaski talerz. Nakryć nim patelnię i szybkim ruchem odwrócić patelnię wykładając ciasto na talerz.
Śmietankę ubić, dodać cukier i mascarpone, wymieszać. Podawać tartę z kremem z mascarpone. Zarówno na ciepło, jak i na zimno jest pyszna.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×