Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym
Składniki
- 300 g pistacje obrane niesolone
- 200 ml śmietanka 30%
- 50 g cukier puder
- 200 g serek mascarpone
- 500 g czerwone porzeczki obrane
- 2 łyżeczki miód płynny
- 0.33 L czerwone wino półwytrawne
- 1 opakowanie tartaletki do nadzień słodkich (np. Dan Cake)
Przygotowanie:
Krok 1
Pistacje zalać gorącą wodą, odstawić na ok. 5 minut, zdejmujemy rozmiękczoną skórkę i osuszamy.
Krok 2
Orzechy drobno zmielić. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder.
Krok 3
Zmielone pistacje wymieszać z serkiem mascarpone i dodać do ubitej śmietany do połączenia składników.
Krok 4
Odstawić do wychłodzenia. Porzeczki zalać w garnku czerwonym winem, dusić ok. 15 minut.
Krok 5
Dodać miód i gotować jeszcze przez kilka minut. Całość zblendować na gładką masę. Odstawić do wystudzenia.
Krok 6
Krem pistacjowy nałożyć do tartaletek. Wierzch do połowy ozdobić sosem porzeczkowym.