Tiramisu (klasyczne)
Składniki
- 500 g serka mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 4-5 łyżek likieru Amaretto / lub pomarańczowego
- 0.5 szklanki mocnej kawy
- 1 paczka podłóżnych biszkoptów
- gorzkie kakao do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Żółtka miksujemy do białości z cukrem pudrem.
Jak już masa żółtkowa będzie gęsta i biała - dodajemy powoli po jednej łyżce serek mascarpone, czekając aż wmiesza się każda kolejna porcja.
Dolewamy Amaretto (jeśli lubicie wyraźny smak to dolejcie jeszcze dodatkowo likieru) i mieszamy.
Krok 2
Zaparzamy kawę.
W kwadratowym naczyniu ok 25-30 cm X 25-30 cm wykładamy dolną warstwę biszkoptami, przelewamy je (średnio ok 1 pełnej łyżeczki) kawą; a następnie wykładamy połowę masy serowej.
Czynność powtarzamy: biszkopty - kawa - masa serowa.
Wierzch posypujemy kakao gorzkim i przykryte folią spożywczą odkładamy do lodówki.
Krok 3
Smacznego!