Tiramisu
Składniki
- 250 g serka mascarpone
- 50 ml amaretto lub rumu
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki kawy
- kakao
- kilka podłużnych biszkoptów
Przygotowanie:
Krok 1
Kawę zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać alkohol i wymieszać.
Krok 2
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mascarpone i dalej miksować. Z białek ubić pianę; pod koniec ubijania dodać jedną łyżkę cukru. Pianę dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.
Krok 3
Biszkopty namoczyć w kawie i układać na dnie pucharków. Biszkopty oprószyć kakao i polać kilkoma łyżkami kawy. Na biszkopty wyłożyć krem, wyrównać, oprószyć kakao i polać kawą. Wykonać tak kilka warstw do napełnienia pucharków, ostatnią powinien być krem. Przed podaniem całość mocno oprószyć kakao. Podawać schłodzone.
Smacznego! :)