Ucierana róża bez cukru ;)

Dodany przez: bibliasmakow.pl (więcej moich przepisów)

Ucierana róża to dla wielu smak i zapach z dzieciństwa… dla mnie też. Drożdżówki z różą, naleśniki z różą, ciasta z różą, herbata z różą… Marzenie:). No ale my dziś nie używamy już cukru. Postanowiłam więc przetestować ksylitol i stewię. Zdecydowanie ksylitol sprawdza się lepiej:). Dla tych, którzy mogą/chcą jeść cukier informacja dodatkowa – cukier daje się w tych samych proporcjach ile mamy szklanek ciasno upchanych płatków róży. Jeśli mamy dwie szklanki, dajemy również dwie szklanki cukru.
Obejrzane: 937
Porcje: 2
Przygotowanie: 30 min
Trudność:

Składniki

  • 8-9 szklanek upchanych płatków dzikiej róży, jadalnej
  • 2,5 szklanki ksylitolu
  • 1,5 szklanki stewii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przepis na 2 słoiki po 300 ml. Płatki trzeba przebrać, wyrzucić mocno zabrudzone, oczyścić z kawałków listków i pyłku. Suche płatki upychać w szklance, w ten sposób odmierzamy odpowiednią ilość. Wyszło mi po 4 szklanki płatków na dwie próby, po 4 szklanki i kilka płatków;). Rozdzielić płatki do dwóch misek, do jednej dodać ksylitol, do drugiej stewię. Do każdej po jednej łyżeczce soku z cytryny, dzięki temu róża nie ściemnieje tak bardzo. Ucierać drewnianą łyżką aż płatki puszczą sok a ziarenka ksylitolu i stewii się rozpuszczą. Można przyspieszyć pracę mikserem, ale trzeba uważać, żeby nie zrobić z płatków kompletnej miazgi:).

Krok 2

Utartą różę przełożyć do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić. Przechowywać w lodówce, ewentualnie w piwnicy, ale to na własną odpowiedzialność;).

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×