Domowe mini burgery z grilla
Składniki
bułki 10 szt.:
- 20 g świeżych drożdży,
- 300 g mąki pszennej,
- 0.5 łyżeczki cukru,
- 150 ml letniej wody,
- 6 łyżek oleju rzepakowego,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- 2 łyżki czarnego sezamu,
burgery 10 szt.:
- 0.5 kg tłustego mielonego mięsa wołowo wieprzowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 0.5 łyżeczki łyżeczki soli,
- 0.5 łyżeczki soku z limonki,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku,
- ponadto po 10 plasterków:
- pomidora,
- cukinii (najlepsza podłużna młoda o średnicy bułek),
- białej cebuli,
- sera mozzarella,
- oraz:
- sos chili,
- rukola,
- olej rzepakowy ,
- sól,
- pieprz,
- mąka do podsypania bułek.
Przygotowanie:
Krok 1
Bułki:
Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g maki. Odstawiamy pod przykryciem na 15 min.
Mąkę mieszamy solą i lubczykiem. Dodajemy zaczyn drożdżowy, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min.
Ciasto dzielimy na równe części ok. 10 szt. w zależności, jakiej wielkości chcemy mieć bułeczki.
Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie). Spłaszczamy, moczymy wierzch delikatnie wodą i posypujemy sezamem. Można rozsypać sezam na płaski talerz i docisnąć do niego wilgotna część ciasta.
Bułeczki układamy na podsypaną mąką blasze, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 min.
Pieczemy ok. 15 min w 190°C.
Krok 2
Burgery:
Czosnek kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa, dodajemy sok z limonki, doprawiamy solą, pieprzem chili i mieszamy. Formułujemy ok. 10 szt. krążków o średnicy bułeczek. Delikatnie spłaszczamy i tępą str. noża robimy wgłębienia w formie kratki.
Krok 3
Na ruszcie układamy burgery i grillujemy ok. 5 min z każdej str. W tym samym czasie grillujemy warzywa (cebulę, pomidory, cukinię), które spryskujemy olejem i delikatnie oprószamy solą.
Bułki przekrawamy na pół i krótko podpiekamy płaską str. na grillu.
Dolną część bułki smarujemy sosem chili (jeśli chcemy łagodniejszą wersję nie dodajemy go) nakładamy rukolę, burgera, ser mozzarella i grillowane warzywa i przykrywamy górną częścią bułki. Burgery możemy od góry przebić wykałaczką.
Krok 4
Rada: żeby mięso łatwo formułować wystarczy zwilżyć dłonie wodą.
Jeśli nie masz czasu na bułek pieczenie, to wystarczy je kupić, ale to już nie to samo, a wielkość burgerów dostosować do ich rozmiarów.
Smacznego