Grillowane bakłażany z sałatką z tofu
Składniki
- 2 bakłażany
- 1 marchewka
- 1 rzepa
- 1 por
- 200 g tofu
- 1 pęczek pietruszki
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
- 100 ml marynaty Teriyaki Kikkoman
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj i przepołów bakłażany, wydłub trochę miąższu i umieść go w misce. Umyj, obierz i pokrój w kostkę pozostałe warzywa. Podobnie pokrój także tofu. Umyj ryż pod bieżącą wodą, a następnie gotuj go we wrzątku przez około 20-25 min, aż będzie ‘al dente’. W ostatnich 5 minutach gotowania dodaj pokrojone warzywa i miąższ z bakłażana.
Krok 2
Posiekaj pietruszkę, a następnie dodaj ją do ryżu razem z tofu. Całość dopraw marynatą Teriyaki Kikkoman. Natrzyj bakłażany oliwą i umieść w nich sałatkę ryżową. Delikatnie grilluj faszerowane warzywa.
Krok 3
Wskazówka: Danie smakuje doskonale, kiedy posypiesz je żółtym serem po wierzchu.