Nadziewane pomidory

Dodany przez: Sandrabakesaparty (więcej moich przepisów)

Wybornie słodkie, lekkie w smaku, rozpływające się w ustach pomidory przeciwstawione bardzo konkretnemu nadzieniu z serem gorgonzola, tworzą niezwykle dobrany duet. Faszerowane pomidory.
Obejrzane: 1824
Porcje: 6
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 100 g makaronu risoni
  • 6 szt pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0.5 szt małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 0.5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej pietruszki
  • 200 g sera feta
  • 50 g sera gorgonzola
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 0.5 łyżeczki sól
  • 0.5 łyżeczki pieprz

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

1. Rozgrzej piekarnik do 160°C.

Krok 2

2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i dodaj 1 łyżeczkę oliwy. Zamieszaj makaron. Odłóż, aby lekko przestygł.

Krok 3

3. Odetnij "kapelusze" z pomidorów. Odłóż je na bok.

Krok 4

4. Używając łyżeczki albo drylownicy do melona, wyjmij miękki środek pomidora.

Krok 5

5. Pokrój na dość małe kawałki miąższ pomidora.

Krok 6

6. Podgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż pokrojoną na drobne kawałki cebulę na złoty kolor.

Krok 7

7. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze chwileczkę uważając, aby czosnek się nie przypalił.

Krok 8

8. Dodaj miąższ z pomidora i gotuj, aż prawie cała woda odparuje. W zależności jak dużych i soczystych pomidorów używasz, może to trwać od 5 do nawet 10minut.

Krok 9

9. Dodaj skórkę z cytryny i pietruszkę.

Krok 10

10. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj pokruszone sery: fetę i gorgonzolę. Zamieszaj.

Krok 11

11. Dodaj makaron i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 12

12. Nadziej pomidory farszem. Przykryj "kapeluszami". Skrop wierzch pomidorów 1 łyżką oliwy.

Krok 13

13. Następnie piecz przez 25minut. Po tym czasie zmień ustawienie piekarnika na grill i piecz kolejne 5-10minut albo tak długo, aż pomidory będę lekko "pomarszczone", ale nie popękne.

Krok 14

Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×