Babeczki wytrawne z gotowanym indykiem
Składniki
- 0.5 szt czerwonej papryki
- 6 szt suszonych pomidoró
- 10 szt oliwek
- 70 g rozpuszczonego masła
- 140 ml chudego mleka
- 150 g gotowanego mięsa z indyka (wykorzystałam mięso z szyi z ugotowanego rosołu)
- 3 łyżki płatków gryczanych
- 3 szt jaj
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich Galeo
- 0.25 łyżeczki pieprzu ziołowego Galeo
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 łyżka pestek do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Obierz i pokrój ugotowane mięso z rosołu. Możesz wykorzystać także mięso pieczone, czy grillowanie.
Krok 2
Umytą paprykę pokrój w kostkę, pomidory suszone w paski,a w oliwki przekrój na pół.
Krok 3
Rozbełtaj jajka, dodaj mleko, wystudzone masło i wymieszaj.
Krok 4
Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj i rozłóż do papilotek.
Krok 5
Posyp pestkami babeczki i wstaw babeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem i piecz przez około 20 minut.
Po upieczeniu wyłóż na kratkę i przestudź.