Rolada z boczku
Składniki
- 1.5 kg surowego boczku
- 2 łyżki suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka świeżych liści tymianku
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 4-5 ząbków czosnku
- świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki oliwy
- do smaku sól
- sznurek kuchenny
Przygotowanie:
Krok 1
Płat boczku nacieramy sporą ilością soli i pieprzu z obu stron.Następnie mieszamy ze sobą oregano,bazylię i słodką paprykę.Czosnek obieramy,miażdżymy.Jedną stronę boczku nacieramy czosnkiem.Mieszanką przypraw nacieramy mięso z każdej strony.Płat mięsa zwijamy wzdłuż krótszego boku (czosnek ma się znaleźć w środku rolady) i ciasno związujemy sznurkiem kuchennym.Całość polewamy oliwą,owijamy ciasno folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180′C.Boczek wyjmujemy z folii spożywczej i wkładamy do rękawa do pieczenia.Pieczemy godzinę.Po tym czasie nacinamy rękaw od góry,żeby rolada się zrumieniła i pieczemy jeszcze 30 minut.Po upieczeniu odstawiamy roladę do ostygnięcia po czym wkładamy do lodówki.Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej.