Smażony ser
Składniki
- 70 dkg sera białego
- 2 jaja
- 3 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
Krok 1
Twaróg pokruszyć, posypać sodą i wymieszać. Wierzch naczynia przykryć ścierką lub gazą, aby dochodziło do niego powietrze. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Codziennie można przemieszać ser i ocenić na jakim jest etapie dojrzewania. Intensywny zapach i ciągnący ser jest znakiem, że możemy rozpocząć proces smażenia.
Krok 2
W rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy zgliwiały ser, sól i kminek. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Cały czas mieszamy i pilnujemy, aby ser się nie zagotował. Ser powinien się zupełnie rozpuścić na gładką lejącą masę.
Krok 3
Płynną odparowaną masę serową ściągamy z ognia. Dodajemy jaja i energicznie mieszamy do zupełnego połączenia. Ser przelewamy do miski lub słoja. Odstawiamy do wystudzenia.